خبر: بازسازی رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی

رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز پس از سال‌ها دست خوش تغییرات خواهد شد.

تعمییرات ساختمانی رصدخانه، که از بهمن ۱۳۹۵ شروع شده، تا مهر ماه سال ۱۳۹۶ احتمالا به طول خواهد کشید و بسیاری از مشکلات ساختمانی رصدخانه که در طی سال‌ها انباشته شده بود، در دست مرمت و اصلاح است. رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی با معماری منحصر به فرد خود و نیز به دلایل متعدد تاریخی، از جایگاه خاصی در بین مشتاقان علم نجوم برخوردار است و هر ساله بازدیدکنندگان زیادی از این مکان بازدید می‌کنند. به دلیل نقش مهمی که این رصدخانه در ترویج علم ایفا می‌کند، امید است که بازسازی این رصدخانه کیفیت بازدیدهای عمومی را افزایش داده و علاقه‌مندان زیادی را در سال‌های پیش‌رو به خود جذب کند.
رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز در نظر دارد که در آینده‌ی نزدیک با برگزاری کلاس‌های آموزشی و ترویجی نجوم، اهمیت این علم را بیش از پیش گسترش دهد. برای این منظور برنامه‌هایی درنظر گرفته شده، تا افراد مختلف بتوانند از این مکان بیشتر استفاده کنند.
همچنین تلسکوپ ۲۰ اینچ این رصدخانه، که از مهم‌ترین تلسکوپ‌های حال حاضر کشور است، در دست نوسازی است و اولین گام در جهت احیای این تلسکوپ از هفته‌ی آخر فرودین ۱۳۹۶ آغاز گشته است. با انجام برخی اصلاحات بر روی این تلسکوپ، نصب امکانات ابزاری نوین، و بهبود وضعیت گنبد تلسکوپ و اتاق‌های رصدخانه، تلاش خواهد شد که از این رصدخانه در جهت پرورش نسل جدیدی از منجمان حرفه‌ای کشور و انجام پژوهش‌‌های جدید در زمینه‌ی نجوم رصدی، استفاده حداکثری گردد.
از برنامه‌های پیش رو، پوشش مجدد آینه ی اصلی رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی است. این آینه در سال ۱۹۷۳ / ۱۳۵۱ پوشش داده شده است و از آن زمان تا کنون تنها چند مرتبه شستشو داده شده است. پوشش مجدد آینه کمک خواهد کرد که کیفیت تصاویر دریافتی افزایش یابد. همچنین موتورها و سیستم حرکت تلسکوپ، تعمییر و به روز رسانی خواهد شد تا بتوان کنترل دقیقی بر حرکت تلسکوپ و ردیابی اجرام سماوی انجام داد. در کنار آن با اضافه شدن دوربین تصویربرداری جدید و مجهز، امکان انجام برخی پروژه های رصدی با این تلسکوپ فراهم خواهد شد.
برنامه‌های نوسازی ساختمان رصدخانه، با مدیریت طرح‌های عمرانی دانشگاه شیراز و حمایت های ریاست دانشکده علوم و معاون برنامه‌ریزی و توسعه دانشگاه شیراز در حال انجام است. تیم اختصاصی رصدخانه نیز متشکل از سرپرست رصدخانه (معین مصلح)، کارشناس رصدخانه (موسی زمانی)، دانشجویان فعال انجمن نجوم دانشگاه شیراز (مصطفی بابایی، مهکامه عابدزاده، محمد اکبری،…)، و دیگر همکاران رصدخانه (هاشم ریاحی، مهدی زارع) با همفکری و مشورت با سایر متخصصان در سطح کشور، مشغول تعمیر و به روز رسانی تلسکوپ اصلی و گنبد بزرگ رصدخانه می باشند.