خبر: مراسم چهلمین سالگرد تاسیس رصدخانه بیرونی و بازگشایی مجدد
عصر روز چهارشنبه نوزدهم مهرماه ۱۳۹۶، تالار حکمت دانشگاه شیراز پذیرای مهمانان مراسم چهلمین سالگرد تاسیس رصدخانه ابوریحان بیرونی بود. رصدخانهی ابوریحان بیرونی که نقش بسیار زیادی در توسعهی نجوم رصدی در کشور داشته، طی یک سال گذشته، در دست بازسازی بوده است. بازگشایی مجدد آن پس از تعمییرات زیربنایی گسترده، همزمان با برگزاری مراسم چهلمین سالگرد تاسیس آن، شروع فصل جدیدی از برنامههای این رصدخانه را نوید میدهد.
در ابتدای این مراسم، دکتر احمد شیخی -رئیس گروه اخترفیزیک و کیهان شناسی دانشگاه شیراز- و دکتر معین مصلح -سرپرست رصدخانه ابوریحان بیرونی- ضمن خیرمقدم به میهمانان، تاریخچه مختصری از رصدخانه و همچنین بازسازیهای صورت گرفته در این رصدخانه را شرح دادند. سپس دکتر گشتاسبی راد-سرپرست محترم دانشگاه شیراز- با توجه به سختی کار تامین بودجه افزودند: احیای رصدخانه ابوریحان بیرونی به واسطه همت عالی و قدرت ریسک پذیری مدیران و کارکنان و با تعصب سازمانی بوده است.
سخنران ویژهی این مراسم دکتر یوسف ثبوتی- بنیان گذار رصدخانه ابوریحان بیرونی و نجوم جدید در ایران- بودند. ایشان با بیان خاطرات خود در سالهای اولیه تاسیس رصدخانه به شرحی از آغاز نجوم نوین در کشور پرداختند و به این نکته اشاره کردند که نجوم در دانشگاه شیراز سابقه ۵۰ ساله دارد و هیچ دانشگاهی جز دانشگاه شیراز نمیتواند این ادعا را داشته باشد. ایشان همچنین افزودند که به جوانان امید دارم. انرژی جوانی و دانش در پیشبرد کار مهم است. چهره های جوانی را میبینم که مطمئنا کار را ادامه می دهند.
دکتر ادوارد گاینن که از دانشگاه ویلانوای آمریکا برای این مراسم به شیراز آمده بود، ضمن ابراز خرسندی از حضور دوباره در این شهر، از خاطرات گذشته رصدخانه ابوریحان بیرونی و تلاشهایشان در آن دوره برای به نتیجه رساندن این پروژه پرداختند و به کارهای علمی صورت گرفته در اوایل راهاندازی تلسکوپ اشاره کردند.
آخرین سخنران این مراسم، دکتر نعمت الله ریاضی بودند که سابقه مدیریت رصدخانه ابوریحان بیرونی را در کارنامه خود دارند. ایشان یکی از موفقیت های این رصدخانه را تربیت منجمین و نیروهای تحقیقاتی موفقی دانستند که در دانشگاه های مختلف کشور مشغول به کار هستند.
در پایان این مراسم از دکتر یوسف ثبوتی، دکتر ادوارد گاینن، هیات رئیسهی محترم دانشگاه شیراز، روسای سابق رصدخانه و دیگر افرادی که در تاسیس و مدیریت و یا احیای رصدخانه ایفای نقش کرده بودند تقدیر و تشکر به عمل آمد. پس از آن ساختمان نوسازی شدهی رصدخانهی ابوریحان بیرونی توسط پروفسور ثبوتی و پروفسور گاینن مورد بهره برداری دوباره قرار گرفت.
در این مراسم همچنین چند تن از نمایندگان محترم شورای شهر شیراز، آقایان سید عبدالرزاق موسوی، نوذر امامی و سیروس پاکفطرت، شهردار محترم منطقهی یازده، جناب آقای مهندس برزگر، رییس محترم بنیاد نخبگان استان فارس، جناب آقای دکتر حبیب شریف، اساتید دانشگاه شیراز، به ویژه اساتید محترم بخش فیزیک و روسای سابق رصدخانه به همراه جمعی از خیرین محترم شهر شیراز، علاقهمندان و دانشجویان دانشگاه شیراز شرکت داشتند.