خبر: ماهگرفتگی پنجم مرداد و برگزاری مراسم ویژه در رصدخانهی ابوریحان بیرونی
جمعه شب پنجم مردادماه ۱۳۹۷، رصدخانهی ابوریحان بیرونی، همانند بسیاری از مراکز نجومی کشور، میزبان علاقهمندان، اساتید و دانشجویان بخش فیزیک دانشگاه شیراز، به مناسبت ماهگرفتگی طولانی مدت قرن بود. این برنامهی ویژه، از ساعت ۸ شب تا پاسی از نیمه شب، برقرار بود. قسمت اول این برنامه، با سخنرانی دانشجویان، دربارهی ماهگرفتگی و تاریخچه و افسانههای مرتبط با آن آغاز گشت. سپس این مراسم با سخنرانی مسولین رصدخانه دربارهی عملکرد و فعالیتهای رصدخانه ادامه داشت. همچنین به پاس قدردانی از زحمات دانشجویانی که در طی یکسال گذشته با رصدخانه همراهی و همکاری داشتهاند، از ایشان تقدیر به عمل آمد.
قسمت دوم برنامه، به پذیرایی، آمادهسازی تلسکوپهای متعدد برای رصد از سیارات و پدیدهی ماهگرفتگی و بازدید از رصدخانه اختصاص داده شده بود. با شروع ماهگرفتگی و ورود ماه به سایهی زمین، شور و هیجان در بین جمعیت کثیر حضار در رصدخانه افزایش یافته بود. تلسکوپهای ۱۲، ۱۱، ۸ و ۵ اینچ رصدخانه، برای مهمانان جهت تماشای اجرام زیبای سماوی تنظیم شده بودند و دانشجویان رصدخانه، مسول ارایهی توضیحات بودند. در حین حضور ماه در نیمسایهی زمین، به طور همزمان با بازدید از موزه و گنبد بخشی از حضار به مشاهدهی سایر سیارات مانند مشتری، زحل و به خصوص مریخ که در نزدیک ترین فاصلهی خود با کرهی خاکی ما داشت، پرداخته شد.
حضور تعداد بسیار زیادی از علاقهمندان علم نجوم در این مراسم، نشان از آمادگی رصدخانه در برگزاری رویدادهای ویژه است. رصدخانه ابوریحان بیرونی در تلاش است تا در آیندهی نزدیک شاهد برگزاری فعالیتهای ترویج علم بیشتری متناسب با رویدادهای متعدد نجومی باشد.
عکسهای کثیری توسط دانشجویان و علاقهمندان از رصدهای ماهگرفتگی و این مراسم، ثبت شده است. عکس زیر توسط آقای سروش کاظمی، با استفاده از تلسکوپ ۱۲ اینج دابسونی رصدخانه ثبت شده است.