Asset Publisher

Return to Full Page

ویژه‌‌برنامه‌ شصتمین سالگرد تأسیس بخش فیزیک دانشگاه شیراز و بزرگداشت پروفسور یوسف ثبوتی

ویژه‌‌برنامه‌ شصتمین سالگرد تأسیس بخش فیزیک دانشگاه شیراز و بزرگداشت پروفسور یوسف ثبوتی


ویژه‌‌برنامه‌ی شصتمین سالگرد تأسیس بخش فیزیک دانشگاه و بزرگداشت دکتر یوسف ثبوتی، روز چهارشنبه ۱۰ خردادماه، در سالن آمفی‌تئاتر بخش فیزیک دانشگاه شیراز برگزار شد.

به‌گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز در این مراسم که با حضور هیأت‌رئیسه دانشگاه و جمع کثیری از دانشگاهیان و فیزیکدانان کشور برگزار شد، از دکتر یوسف ثبوتی به پاس یک عمر فعالیت علمی و خدمات ارزشمند او به جامعه تقدیر شد.

دانشگاه شیراز پیشگام در راه‌اندازی مقطع ارشد و دکتری رشته فیزیک در کشور

دکتر غلامحسین بردبار، استاد فیزیک دانشگاه شیراز در این مراسم، با اشاره به نقش بزرگ دکتر ثبوتی در آموزش و توسعه‌ی رشته‌ی فیزیک در کشور، به پرورش نیروهایی آکادمیک توسط ایشان در دانشگاه شیراز پرداخت.

وی گفت: در سال 1341 دکتر تمدن فرزانه، عضو هیئت‌علمی دانشکده پزشکی و بیوفیزیک دانشگاه شیراز، رشته‌ی فیزیک را با سبک آمریکایی 4ساله در دانشگاه شیراز، برای اولین‌بار راه‌اندازی کرد. همچنین عده‌ای دیگر ازجمله دکتر خدادوست، دکتر ریاضی و دیگر اساتید با ایشان همکاری داشته‌اند و در سال 1343 با پیوستن دکتر ثبوتی به این جمع، تحولی در این زمینه ایجاد می‌شود و آموزش مدرن فیزیک برای اولین‌بار در ایران آغاز می‌گردد.

به گفته‌ی این استاد دانشگاه، در این دوره فعالیت‌ها به‌حدی چشمگیر می‌شود که دکتر ثبوتی در سال 1345 با سبک جدیدی از آموزش، فوق‌لیسانس فیزیک را برای اولین‌بار در ایران راه‌اندازی می‌کند؛ در اینجا علاوه‌بر آموزش در دانشگاه، پژوهش‌های کاربردی را هم نیز ارائه می‌دهد.

دکتر بردبار افزود: ایشان در سال 1354 با همت والای خود، رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی را در دانشگاه شیراز با راه‌اندازی می‌کند. این رصدخانه به‌طور حرفه‌ای و کاملا پژوهشی فعالیت خود را آغاز می‌کند و تا سال‌های سال تنها رصدخانه‌ی تحقیقاتی در ایران بوده است و هم‌اکنون نیز از رصدخانه‌های فعال کشور است.

وی ادامه داد: دانشگاه شیراز در راه‌اندازی مقطع دکتری رشته‌ی فیزیک نیز در کشور پیشگام بوده است و از سال 1341 تاکنون، بیش از 2500دانشجو در مقطع کارشناسی و بیش از هزار دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی از بخش فیزیک دانشگاه شیراز فارغ‌التحصیل شدند.

در ادامه‌ی این مراسم نیز دکتر منصور حقیقت (استاد فیزیک دانشگاه شیراز)، دکتر سیدمحمد زبرجد (رئیس دانشکده علوم دانشگاه شیراز)، آقای محمدرضا سپهری نوبندگانی (عضو هیأت‌علمی بازنشسته بخش ریاضی) و دکتر عزت‌الله رییسی اردکانی (استاد زمین‌شناسی دانشگاه شیراز) هریک در سخنانی به معرفی شخصیت و جایگاه علمی دکتر ثبوتی پرداختند و نقش مؤثر وی را در گسترش دانش فیزیک بازخوانی کرده و یادآور شدند.

در خاتمه‌ی این مراسم نیز، دکتر ثبوتی ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران این برنامه در دو بخش به ایراد سخن پرداخت. وی در بخش نخست سخنان خود، ویژه‌ی عموم حاضران به بیان خاطراتی از راه‌اندازی مقاطع ارشد و دکتری رشته‌ی فیزیک و تأسیس رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی اشاره کرد و در بخش دوم و تخصصی، به ارائه‌ی تازه‌ترین نتایج پژوهشی خود در حوزه‌ی فیزیک پرداخت.

گفتنی‌ست دانشگاه شیراز در تأسیس و راه‌اندازی بسیاری از رشته‌گرایش‌های علمی در کشور پیشگام و پیشرو بوده است که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی مقطع ارشد و دکتری رشته‌ی فیزیک برای نخستین‌بار در کشور اشاره کرد.

رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی هم وابسته به دانشگاه شیراز است که درحال حاضر فعال‌ترین مرکز ستاره‌شناسی کشور بوده و تاکنون در زمینه‌ی تحقیقات و فعالیت‌های حرفه‌ای علم نجوم، نقش مؤثری داشته است. دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سراسر کشور می‌توانند از امکانات حرفه‌ای و شبکه‌ ارتباطی خوب این مجموعه برای پروژه‌های خود استفاده کنند. رصدخانه‌ی ابوریحان بیرونی شیراز در زمینه‌ی برگزاری کارگاه‌ها و همایش‌های تخصصی و عمومی نیز بسیارفعال است و برنامه‌های زیادی برای همکاری‌های بین‌المللی، حمایت گروه‌های تحقیقاتی، آموزش و ترویج علم نجوم دارد. ساختمان رصدخانه در بالای تپه چمران، شمال شرقی شیراز واقع شده است و با یک جاده به پردیس دانشگاه شیراز متصل می‌شود.

برای مشاهده تصاویر بیشتر اینجا کلیک کنید.