مقدمه: 

امروزه تلسکوپ‌ها به همراه آشکارسازها حجم عظیمی از داده‌ها را در طول موج‌های مختلف از آسمان دریافت و ثبت می‌کنند. تصاویر و داده‌های گرفته‌شده، از تنوع اطلاعاتی بسیاری برخوردار هستند. در طی چند دهه‌ی گذشته، با توجه به توسعه‌ی ابزارهای دیجیتال و بستر محاسباتی، پیشرفت زیادی در نحوه‌ی استخراج اطلاعات از این داده‌ها رخ داده است. روش‌های توسعه یافته جهت داده‌کاهی و داده‌کاوی، موجب شده است تا کشفیات جدیدی در دنیای علم اخترفیزیک و کیهان‌شناسی رخ دهد و برای نمونه در یک دهه‌ی گذشته، کهکشان‌های جدیدی با درخشندگی سطحی بسیار کم در همین کیهان نزدیک کشف شدند و پرسش‌های نوین و چالش برانگیزی را برای کیهان‌شناسان و اخترفیزیک‌دانان بوجود آورند. این کشفیات بر اساس پیشرفت‌های گسترده ابزاری و افزایش دقت محاسباتی در جداسازی دقیق سیگنال‌های دریافتی از نویز یا نوفه پس‌زمینه بوده است. بنابراین آشنایی با مفاهیم بنیادین داده‌کاهی و داده‌کاوی در علم اخترفیزیک به عنوان یک ابزار بسیار کلیدی برای درک بهتر عالم ضروری بنظر می‌رسد. 
 

شرح کارگاه: 

این کارگاه در قالب آموزش و تصویر برداری و همین طور نحوه آشکار‌سازی اجرام در تصاویر نجومی برگزار می‌شود. در کارگاه مقدماتی (روز اول) افراد با تصویربرداری نجومی، فرمت‌های تصاویر نجومی، داده‌کاهی، اصول اولیه‌ی آشکارسازی و نرم‌افزار‌های مورد نیاز آشنا می‌شوند. سپس در انتهای کارگاه بصورت عملی با تلسکوپ و سی سی دی به داده‌گیری از برخی اجرام سماوی می پردازند تا با نکات مختلف و قالب های تصاویر آشنایی پیدا کنند. در کارگاه اصلی (روز دوم) شرکت‌کنندگان به روش‌های دقیق‌تر آشکارسازی، تفکیک‌سازی اجرام در تصاویر و نحوه‌ی تشخیص سیگنال و نوفه از یکدیگر در تصاویر نجومی و به صورت عملی آشنا خواهند شد. همچنین فرصت بحث و گفتگو و ارایه‌ی فعالیت‌های اخیر علمی در انتهای کارگاه فراهم خواهد آمد. 

اهداف کارگاه: 

  • روش‌های داده گیری نجومی با استفاده تلسکوپ‌ها و آشکارسازها
  • بررسی انواع آشکار ساز ها و قالب های تصاویر نجومی
  • داده‌کاهی و پردازش تصاویر نجومی
  • چگونگی نحوه آشکار سازی انواع اجرام در تصاویر علمی
  • استخراج داده‌های علمی از تصاویر برای مطالعات تکمیلی
 
 

کمیته علمی:

معین مصلح (دانشگاه شیراز)
 محمد اخلاقی (مرکز مطالعات کیهان آراگون، اسپانیا) 
زهرا حسینی شاهی سوندی (دانشگاه شیراز) 
 
 

مکان و زمان کارگاه: 

کارگاه مقدماتی در روز سه شنبه تاریخ ۲ آبان ماه وکارگاه ویژه آشکارسازی در روز چهارشنبه ۳ آبان ماه در رصدخانه ابوریحان بیرونی برگزار می‌گردد. 

هزینه‌ها:  

هزینه شرکت در کارگاه مبلغ 600/000 تومان برای هر شخص در نظر گرفته شده است.
در صورت نیاز به اسکان، هزینه آن به مبلغ فوق اضافه خواهد گردید.
 
 

ظرفیت:

 ۲۵ نفر ( با توجه به عملی بودن کارگاه).
متقاضیان بایستی اطلاعات لازم در خصوص میزان آشنایی با نجوم، تصویربرداری نجومی و میزان تسلط برای استفاده از سیستم عامل لینوکس و برنامه‌نویسی را اعلام نمایند. 
 

مهلت ثبت‌نام:

آخرین مهلت ثبت نام ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲ می باشد.
بعد از بررسی درخواست متقاضیان و با توجه به سابقه افراد، تا ۲۵ مهرماه افراد پذیرش شده معرفی خواهند شد. 
 
 
گواهی شرکت در کارگاه از طرف انجمن نجوم ایران صادر خواهد شد. 
 
 

 

جهت ثبت نام در این کارگاه آموزشی خواهشمند است فرم زیر را با دقت تکمیل نمایید.

فرم ثبت نام کارگاه

 در صورت استفاده از تلفن همراه و باز نشدن لینک مورد نظر، کافیست لینک فوق را کپی نموده و به صورت دستی در مرورگر خود وارد نمایید.

 

 

دانلود پوستر برنامه